V soboto, 5. junija 2021 smo se z učenci in učenkami planinske skupine UKMARkacija odpravili  na planinski pohod v Postojnsko jamo.

Zbrali smo se ob 9.15 na železniški postaji v Kopru in se z vlakom odpeljali v Postojno. Vožnja je bila za učence pravo doživetje. Skozi okno so  opazovali naravo in vsi učenci so z navdušenjem vozili vlak. Po uri in pol vožnje smo z vlakom  prispeli v Postojno. Sprehodili smo se skozi mesto do Postojnske jame.

Tam nas je pričakal  vodič  in škatla polna sladkih dobrot in uporabnih predmetov za vsakega učenca, ki nam jo je podaril en starš.

Vodič nas je popeljal v Proteusovo jamo z Vivarijem, ki se nahaja v bližini vhoda v Postojnsko jamo. Ogledali smo si simbol Postojnske jame, človeško ribico in ostale žuželke, ki živijo v jami. Povedal  nam je tudi zanimivo zgodbo o pastirčku Jakobu, ki je premagal zmaja.

Pot smo nadaljevali z obiskom veličastne Postojnske  jame. V notranjost jame smo se popeljali z električnim vlakcem, kar je bilo pravo doživetje. Oblečeni  smo bili v topla oblačila, saj je temperatura na termometru kazala 10 stopinj Celzija.

Pred nami so se razprostirali čudoviti kapniki in številne dvorane, ki krasijo jamo.  Po prihodu  iz jame smo  si privoščili počitek in  prigrizek v  bližnjem parku. Pot smo nadaljevali proti mestu in  do železniške postaje ter se  z vlakom  odpeljali  proti Kopru. Vožnja v kupejih je bila zelo zabavna.  Starši so nas pričakali na železniški postaji v Kopru. Bilo nam je zelo lepo.

Mentorici: Andreja Spudič in Nadja Sentić Šorgo

Dostopnost